Játssz a pillanattal - Éld újra Pixazillával!

+36 30 / 090 3863

Csillagtérképeinkről

Ismerd meg, miért különlegesek a Pixazilla égboltképei!

Egyediség

Csillagtérképeink tényleg egyediek! Nincs két egyforma égboltkép, mivel mindegyiket az egyedi megrendelések és megadott adatok alapján készítünk el, személyre szabva. Különös odafigyeléssel és pontossággal hozzuk létre a csillagtérképeket, melyeknek pontosságát mi és a Partiscum Csillagászati Egyesület is garantáljuk.

Égboltképeink alapját az Európai Űrügynökség 1989-ben indított, 3.5 éves Hipparcos küldetésének adataiból elkészített Hipparcos csillagkatalógus és a Tycho 2 katalógus adja.

Térképeink generálási eljárásának kidolgozásában a Partiscum Csillagászati Egyesület is közreműködött, pontosságukat az Egyesület elnöke hitelesítette.

Időpont és helyszín

Bár két térkép nagyon hasonlónak tűnhet (még akkor is, ha két különböző várost veszünk alapjául), valójában minden koordináta és időpont különböző égboltot eredményez. Ez a hasonlóság abból adódik, hogy nagyon kis hosszúsági és szélességi fok eltérés van Magyarországon egy-egy helység között. A hely mellett az idő is befolyásolja a térképek kinézetét.

A Föld 24 óránként tesz egy fordulatot a saját tengelye körül. Fejünk felett az égbolton óráról órára úgy tűnik, mintha a csillagok és égitestek mozognának. Éjjel az égbolt egyik felét, nappal a másik felét látjuk. A napok és hónapok múlásával a Föld nem csak saját tengelye körül forog, de a Nap körül is kering. Képzeljük az éjfélt kiindulási időpontunknak: minden egyes éjfélkor az égbolt, amit a fejünk felett látunk, egy kicsit másmilyen, mint az előző éjfélkor volt. 6 hónap múlva a Nap másik felén jár a Föld, így az égi gömb ellentétes oldalára nézünk, 12 hónap múlva pedig visszaérkezik a kiindulási pontra – így lényegében az évek ugyanazon napján, ugyanabban az időpontban szinte megegyező égre tekinthetünk fel, így a csillagtérképek is szinte ugyanolyanok lehetnek. Emellett a pici eltérések miatt is tűnhet két térkép hasonlónak.

Hogyan győződhetsz meg csillagtérképed hitelességéről?

A Partiscum Csillagászati Egyesület minden, általunk készített csillagtérkép mellé mellékel egy sorozatszámmal ellátott tanúsítványt is arról, hogy az égboltkép megfelel a valóságnak, a megrendelésnek megfelelően pontos adatokat tartalmaz. Emellett Te magad is meggyőződhetsz arról, hogy a csillagtérkép valós adatokat jelenít meg és tényleg a megadott helynek és időpontnak megfelelő csillagképeket mutatja. Az alábbi oldalakon és programok segítségével Te magad is megnézheted az időpont és helyszín beállításával:

https://stellarium-web.org/

https://skyandtelescope.org/interactive-sky-chart/

Telefonszám

+36 30 / 090 3863
(Kérjük először e-mailben keress)

E-mail cím

Fizetési információk

Webáruházunkban jelenleg csak átutalásos fizetési mód választható